Det kan snart ikke betale sig, at være frisør!

Eller kan det? (Tanker fra havets dyb..)

Frisørbranchen er én af de få håndværkerbrancher, som kræver MEGET mere, end hvad der oprindeligt var udgangspunket for den nyudlærte frisør! Ét er, at skulle skabe en frisure eller en hårfarve, der komplimenterer kunden. Noget andet er, at vi også skal servicere, skabe kontakt og forholde os mentalt til det menneske der sidder foran os. Håndværker, lommepsykolog, sælger, coach, opvarter og sidstenyeste skud på stammen - fotograf og content creator (!) er nogle af de arbejdsprofiler som bliver taget i brug overfor vores kunder. Behøver jeg at nævne, at rigtig mange frisører derude har op imod 10 kunder om dagen (eller flere!). Det kan derfor være enormt overvældende, og hvis man ikke er bevist om det pres, der ligger på éns skuldre, og fx har fået indarbejdet den velkendte frisørvane i at misse sin frokost og i stedet drikke alt for meget kaffe hver evig eneste dag, ja så er det ikke så mærkeligt, at flere vælger at hoppe fra meget tidligt i deres karriere, da kroppen simpelthen ikke kan holde til det. Denne forklaring er naturligvis fuld af manglende perspektiver m.v, men ikke desto mindre er jeg sikker på, at du som frisør-læser genkender lidt af det. Derudover er den lave løn og det dårlige arbejdsmiljø er en reel kendgerning for rigtig mange frisører derude, som på lige fod med os andre også må acceptere at vi lever i en verden, hvor stress er mere reglen end undtagelsen. 

Søger man på statistik ift. frisørens “levetid” i branchen, hedder det fortsat 8,5 år inkl. den 4 årige uddannelse, og det fortæller os, at der er plads til masser af forbedringer.

Og hvad kan man så gøre ved det?

Det er jo et rigtig godt spørgsmål, som vi bl.a drøfter under den daglige undervisning samt daglige tale med vores colorister på Bleach.bleach.bleach Academy da vi bl.a ser vores Colorist akademi som et take på flere af disse problemstillinger som nævnes her. Eksempelvis taler vi i undervisningen om, hvorledes vi skaber plads til de små som store forandringer i hverdagen, til de der måtte søge dette. I mange år har der været fokus på arbejdsmiljøet, og der er lavet flere undersøgelser der viser, at frisører bl.a skifter karriere pga. smerter i kroppen og allergier såsom vandeksem. Trods de veludformede undersøgelser af dygtige fagfolk derude, er min personlige overbevisning, at dette også emmer af en lidt ensidig forklaring i enten større eller mindre grad. Efter at have været i dialog med et utal frisører i årenes løb er jeg i dag sikker på, at der reelt set gemmer sig væsentlige flere sider af samme sag.

Frisøren med empati koster.

Mange af os startede i denne branche, med en bevidsthed omkring vigtigheden af hår for den enkelte. Vi ville gøre en forskel for personen i stolen, men har med tiden fundet ud af (måske endda affundet sig med?), at dette ikke altid er en nem opgave at løse. Flere af os kender uden tvivl til den forfærdelige følelse, når en utilfreds kunde sendes ud af døren. Den kan simpelthen sidde i os resten af ugen! “Sådan er det”, siger du måske? Men sagen er den, at vi er håndværkere, og vores arbejde er både personligt og unikt hver gang, derfor kan det gøre rigtig ondt i selvtilliden, når en kunde ikke ser vores arbejde som forventet. 

BBB Academy tror vi på, at én af de helt store udfordringer i vores branche, som destruerer frisørens passion, er den manglende arbejdstid og kompetence til, at udføre en tilfredstillende opgave. Herunder gør en manglende forståelse for opgavens størrelse samt prissætning sig også gældende. En anden udfordring er den overvejende procentdel frisører i branchen, som ofte “kommer til” at inddrage sine følelser, når der skal fastsættes en pris ved kassen, for dette er oftest ikke til fordel for forretningen, til trods for at det er medmenneskeligt. Lad mig forsøge at forklare nærmere..

Henover tid opbygger frisøren mere eller mindre personlige relationer til sine faste kunder, og udvikler herved en øget empati for den enkelte kunde. Med fare for at karikere en smule, er dette jo ikke så tosset, for på sigt vil det i stedet for hårdt arbejde, føles som om, at man blot er omgivet af venner, når man er på job.

Forestil dig nu, at kunden i stolen lige har delt nogle meget personlige og følsomme oplysninger omkring sit liv såsom skillesmisse og dårlig økonomi. Med denne viden giver det anledning til, at frisøren nu føler, at hun/han pludselig står overfor et moralsk dilemma, når der senere skal tages imod betaling. Det resulterer meget ofte i, at vedkommende fx nedskærer prisen med et par hundrede kroner - for det er da også synd for kunden!.

Der findes mange variationer af dette eksempel, men sagen er den, at gøres dette gentagende gange om måneden, og ganger vi det op på et helt år, vil forretningen opleve manglende økonomisk fremgang, og i værste fald få en direkte nedgang på bundlinjen. Ikke just dét som bidrager til de højere lønninger.

“Bland aldrig venskab og forretning sammen”

Set i retrospekt til nævnte eksempel, hvad gør man så, når dette faktisk kan gå hen og blive tilfældet?

Der er sket en massiv udvikling i vores branche igennem de seneste 10 år! Verden er blevet væsentlig mindre, siden sociale medier udgjorde sit gennembrud tilbage i 2008 via Facebook, og dette er bl.a med til, at skabe store udfordringer for vores daglige arbejdsgang når vi fx taler hårfarvebehandlinger.  

Hvorfor, spørger du måske? Som jeg både ser, og oplever det, har kunderne i dag fået et helt andet indblik i hårfarveforvandlingernes muligheder, ved netop at følge med i frisørers arbejdsprofiler på sociale medier verden over. Hvad der er endnu vigtigere, at fremhæve er især hårfarveforvandlinger for “helt almindelige” mennesker derude!

Der var en gang, hvor det at gå fra et eksempelvist mørkt til lyst look, kun var for de allermest kendte hollywood stjerner fra salonmagasinet se & hør. Den i forvejen afgrænsede mulighed for, at leve et glamour-liv i sus og dus præcist som de kendte, gjorde det dejligt nemt for os frisører at udelukke disse typer af behandlinger overfor kunderne, og det gav os herved mulighed for, at fortsætte den velkendte arbejdsgang uden nogen stillede spørgsmål. 

I dag måler vi ikke kun os selv, i luksuriøse billeder og videoer af verdens stilikoner, men faktisk også i naboens private instagram der lige har lagt et billede op af sin nye hårfarve hos en kollega ;) Dette er med til, at gøre kunderne bevidste om, at disse typer af forvandlinger også er for dem, og det kan derfor udfordre frisørens vante rammer, når kunden hiver et inspirationsbillede op ad tasken, som kræver langt mere end den i forvejen planlagte arbejdstid eller sågar kompetencer! 

Hvis du spørger mig, har vores traditionelle forretningsmodel været outdated for længe siden, og hvis man som frisør ikke er villig til, at imødekomme kundernes behov så bliver det meget svært at drive forretning i fremtiden. Som flere kollegaer tidligere har misforstået, og nogle fortsat misforstår, skal dette ikke forståes, som at der fx kun er én rigtig måde at arbejde på i vores branche. Mennesker er forskellige, og de der er tilfredse, hvad enten man er kunde eller frisør, bør have mulighed for at fortsætte deres gang helt uforstyrret. Men, til de frisører der med jævne mellemrum oplever udfordringer, og som i sidste ende føler modløshed med et evt. karriereskift som løsning, er budskabet blot, at man med enkelte justeringer faktisk har mulighed for at genskabe glæden til faget igen.

Hvad vil BBB egentlig?

Bleach.bleach.bleach er en holistisk bevægelse henimod mere kvalitet i vores arbejde som frisør.

Med vores Colorist uddannelse for professionelle frisører landet over sikrer vi, at frisøren har den helt rigtige grundlæggende forståelse indenfor hårfarveområdet og alle dets teknikker. Det har været en drøm igennem flere år, som langt om længe er ved at folde sig ud, og som jeg ser det, har det især været en nødvendighed, da den 4-5 årlige frisøruddannelse ikke har tid til at afdække al den nødvendige viden indenfor Colorist-feltet. Det kan skabe stor utryghed for den enkelte frisør når vedkommende bliver konfronteret med sine mangler på daglig basis, og bl.a derfor har vi valgt at gøre op med denne problemstilling via videreuddannelsen som Colorist.

Udover at være front runner på hårfarve området for hele landets frisører med et primært fokus på uddannelse og kurser i teknikker (fremfor produkter!), er der en sidegevinst ved at videreuddanne sig som Colorist, og det er vores voksende fællesskab! Det handler for os om, at genfinde glæden ved arbejdet og hverdagen, og det gøres lidt nemmere, når man kan mødes med ligesindet kollegaer som vil dele ud af erfaring, tips, inspiration og til tider et kærligt spark bagi.

Vi har to årlige træningdage internt for Coloristerne med skiftende fokustema, og to årlige sommer/vinter socialarrangementer hvor vi mødes med hygge og “højt hår”.

Det er vigtig for os, at alle colorister er indstillet på, at vi alle kan lære noget af hinanden, og at dygtiggørelse er en livslang rejse uden ende. Du er velkommen til at læse mere om Colorist uddannelsen hér hvis du vil vide mere.

Konklusion.

Denne branche er i sandheden en branche, som tilbyder meget mere end blot et arbejde. At arbejde som frisør er en livsstil, og det er der som sådan ikke noget galt med, hvis bare arbejdsvilkår og lønninger var på samme niveau som mange andre brancher (eller endnu bedre! Fnis). Men jeg tror på, at det går den rigtige retning. Så længe vi ikke opgiver helt, så længe vi fokuserer på det positive, og samtidig får justeret på de rette knapper, så er frisørbranchen i sikker havn de næste mange år <3

Tak fordi du ville læse med i dette blogpost. Skulle du have spørgsmål til ovenstående, er du meget velkommen til at kontakte mig via denne mail: info@bleachbleachbleach.com

De kærligeste hilsner

Helen Lucca Gudjonsson.

Forrige
Forrige

Tips og tricks til flotte billeder/videoer af dit arbejde.

Næste
Næste

Skru op for kundetilgangen!